Under construction  
     
Laatste nieuws: Per Abramsen Fonds opgericht bij Fondskwadraat
brons
foto: Fred Kies (2001)
 

Het Per Abramsen Fonds: extra rentevrije leningen voor ruimtelijk werk
Kunstenaars voor kunstenaars

Berry Koedam , weduwe van Per Abramsen, richtte bij Fonds Kwadraat het Per Abramsen Fonds in. Dit fonds, is bedoeld voor beeldend kunstenaars die ruimtelijk werk maken. De toepassing van experimentele technieken is een pre. Per Abramsen (1941 – 2018) was beeldhouwer en bouwer. Na zijn opleiding aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten exposeerde hij in binnen- en buitenland. Hij was ook bouwer: hij bouwde zelf een groot stalen zeilschip en een aantal huizen met ateliers in Frankrijk, waar hij gedeeltelijk woonde en werkte. https://nl.wikipedia.org/wiki/Per_Abramsen

Kunstenaars voor kunstenaars
Het Per Abramsen Fonds is het vierde fonds op naam van een kunstenaar. In 2018 richtte Joep van Lieshout het Joep van Lieshout Fonds in. Eerder was Hannes Wallrafen, voormalig fotograaf, de initiatiefnemer van het Fotofonds FBHW, waarbij Flip Bool en Dupho zich aansloten. Het Fonds P.T., voor schilders en beeldhouwers, komt voort uit een legaat van de schilder Paul Tempelman. Gevestigde kunstenaars steunen hun collega’s, die met een rentevrije lening kunnen investeren in nieuw werk.

Een halve eeuw rentevrije leningen
Fonds Kwadraat verstrekt al bijna vijftig jaar met succes rentevrije leningen aan kunstenaars en ontwerpers. Opgericht in de idealistische jaren zeventig is het actueler dan ooit. De overheid trekt zich terug en kunstenaars zoeken naar nieuwe manieren om hun werk te financieren. Fonds Kwadraat biedt de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden een lening af te sluiten.

Fonds Kwadraat is een revolving fund. Sinds zijn oprichting in 1971 heeft het 2410 projecten gefinancierd voor een totaal bedrag van maar liefst € 8.879.408. Fonds Kwadraat werkt samen met en wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, CBK Rotterdam en het BankGiro Loterij Fonds. 

Voor meer informatie https://fondskwadraat.nl

 

NB Deze website wordt op dit moment volledig vernieuwd. We zijn hard bezig het omvangrijke oeuvre van Per Abramsen up-to-date te brengen